till Paddlings startsida


 "AKTUELLA" NOTISER

Nu finns det väldigt mycket på nätet...
Paddling startade 1995, och då fanns nästan ingenting. Nu drunknar man i information (av varierande kvalité) och det känns inte så angeläget att vidareutveckla dessa sidor. I praktiken har inte mycket hänt här på sidorna sedan 2004.

Men det finns relevant information särskilt för nya paddlare, lite fördjupning av Friluftsfrämjandets aktuella program etc. Kartor över fågelskyddsområden mm. GPS-sidorna innehåller en del information om hur man attackerar äldre kartor. Så Paddling får ligga kvar tills vidare men underhålls ytterst nödtorftigt.

Det finns fortfarande en ´mission´ beträffande avdelningen om knivar och verktyg för friluftsbruk, så där kommer sidorna att underhållas bättre och utvecklas lite mer. Standarden på de redskap man ser hos friluftsfolk är usel, vilket smärtar en gammal Eskilstunabo. Närmast på tur i dessa är väl en uppstädning i strukturen och allmän rensning, det har blivit lite vildvuxet med åren. Och lite komplettering, sedan får väl även dessa vila.

Väl mött på sjön.
/Lasse

I och med att Enok Sarri nyligen gått ur tiden
är det inte längre möjligt att få en vederhäftig långtidsprognos på vädret utförd. Det är dax att sjösätta och nödlösningen med Foreca/Sjösäkerhetsrådet(Sjöfartsverket) har fortfarande stängt för vintersemester. Vi får vara våra egna spåmän och dito -qvinnor.

Kör t ex http://www.arl.noaa.gov/ready/cmet.html med positionsangivelserna  Lat: 59,4  Long: 19,2 *) (ungefär vid Lilla Nassa). Jobba särskilt med diagrammet och tabellen under WindRose…
Jämför med SMHI:s prognoser, och du ser att det är ungefär samma bakgrundsmaterial som används globalt. Jämför med t ex SMHI:s observationer, och du ser att NOAA:s 84-timmarsprognoser för hav och ytterskärgård är riktigt bra, alla 180-timmarsprognoser givetvis mer osäkra mot slutet av perioderna. För prognoser nära stora landområden krävs lokala kompletteringar av erfarna meteorologer annars missar man t ex de jätte­konstiga förhållandena kring t ex Ålands Hav. Nära kuster blir det alltid en liten vindkantring in längs kustriktningen etc. Men i stort sett ger NOAA:s prognoser mycket bra planeringshjälp.

 *)att ange positioner i grader med decimaler rekommenderas annars normalt inte för navigation efter sv sjökort/kartorDalsland 14 aug 2004
http://www.kanotmaraton.se/ 

Välja-kajak-sidan
är uppdaterad 
men någon komplett marknadsöversikt är det inte. Syftet är att inspirera nya paddlare att prova olika typer av bra båtar och inte harva runt i sådana eländen som ändå inte ska bli föremål för köp. 

Telefonsvarare betr eldningsförbud
Eldningsförbud gäller i regel vid brandrisk 5, och utfärdas ofta också vid brandrisk 4. Kolla för säkerhets skull på Räddningstjänsternas telefonsvarare, t ex
  -Östhammars Kommun 0173-864 96
  -Stockholms Län Norra 08-792 99 39
  -Stockholms Län Södra 08-721 23 26
Eldning på berghällar ingår aldrig i allemansrätten. Eldning i naturreservat och naturskyddsområden är (nästan) aldrig tillåtet.


Detaljkartor och Waypoints....
Vill man kolla detaljer och inte har någon karta tillhands finns två bra sajter från Lantmäteristyrelsen resp Landstingen.
    - http://www.lantmateriet.se/dkindex.htm (endast Internet Explorer)
    - http://www.gis.lst.se/lanskartor/ (för alla browsers) 
På landstingets kan man dessutom spegla in ´GIS-information´ om naturskyddsområden mm och därutöver finns också en fiffig funktion som plockar fram koordinater för punkter man pekar på.


Falskt rykte:
Det fina ilägget nedanför kyrkan fungerar fortfarande och kommer att bli ännu bättre. Byggnationen avser breddning och ökning av tillgängligt utrymme, så det behöver kanske inte bli något trassel med de fastboende i fortsättningen. 
Planera också in ett besök på Ornö Värdshus ovanför ilägget. Skärgårdens enda värdshus med kajak i taket över bardisken?
Men tipset om ´Dagbrottets´ ilägg 1 km före kyrkan står sig. Hur mycket parkering som helst...
Kyrkviken, Ornö
har haft bra ilägg + parkering vid kyrkan. Lite fighter har det väl varit med ortsbefolkningen när drulliga paddlare har blockerat vägen och markägarna har haft bråttom till färjan (är man sommar- eller åretruntboende på ön kör man med max 15 sek marginal). Men i huvudsak har det nog funkat ganska bra. Men nu är stranden ´bebryggad´. Bra ilägg finns dock vid båtuppläggningsplatsen någon kilometer före kyrkan. ´Obegränsad´ parkering framåt slutet av maj. Nu har jag inte kollat med markägaren, så var lite defensiva... Vi har ett känsligt förtroendekapital att förvalta.


 

TIDIGARE NOTISER

nr8
nr7 v01 - h01
nr6 v00 - h00
nr5 s99 - h99
nr4 v99
nr3 98
nr2 97 - 98
nr1 1997

Om Paddling
´Paddling´ vänder sig i första hand till nya paddlare, att locka nya intresserade att börja paddla. De gamla rävarna klarar sig nog på egen hand, men det ska finnas lite matnyttigt även för dem på dessa sidor. ´Paddling´ är helt ideell och drivs fortfarande med nollbudget (i varje fall är det noll kr på intäktssidan). Från början - år 1995 - seglade ´Paddling´ under Friluftsfrämjandets (Stockholmsdistriktet) flagg, FLF har dock sjösatt eget sidor numera, som ´Paddling´ i viss mån samarbetar med.  Web-master är fortfarande kajakledare inom Friluftsfrämjandet (Järfälla Lokalavdelning) och propagerar gärna för den organisationen. Också medlem i och propagerar för Brunnsvikens KanotKlubb
Vill du köra lite hårdare träning eller tävling ska du också fundera på min gamla moderklubb Örnsbergs KanotSällskap (där jag aldrig uppnådde
ens genomsnittlig motionsklass). Glad ändå.

 


Klicka här för en mindre bild på web-master

Lasse Bergman  (e-mail: lars.x.bergman@telia.com)
tel  070-664 8484 
eller 08-84 84 08

 

Allt om Jakt & Vapen, månadsmagasin om jakt mm, har upptäckt Paddlings råd om val och underhåll av fritidsknivar. I senaste numret (nr 8, augusti 2002) finns ett hemma-hos-reportage på drygt tre sidor från web-masters kök (som samtidigt är slipverkstad). Jag hade väl aldrig trott att jag skulle få anledning att puffa för en jakttidning på dessa sidor, men nu blir det:
    Läs ALLTSÅ Allt om Jakt och Vapen! 
    Finns på Pressbyrån.

Internet World betygssätter och ger surftips.  I nr 4  (år 2002) får Paddling betyget 8 (av 10 möjliga).  Normalt - vilket även IW antyder - krävs lite mer avancerad och spektakulär design och teknik för att hamna på övre halvan av betygsskalan, men man gör tydligen undantag. Paddling bockar och bugar. 
Läs bedömningen

 

Skriv en hälsning i Kajaksidornas  GästbokCopyright ©  L Bergman
 


 till
Paddlings startsida