Kajaker
Nedanstående råd gäller nybörjare som inte vet. Den erfarne paddlaren "vet", och då ska inte vi lägga oss i.
Råden bygger på många års erfarenheter från framför allt Friluftsfrämjandet i Järfälla Lokal- avdelnings nybörjarkurser och paddlingar för måttligt erfarna deltagare. Skulle råden vara utformade för erfarna paddlare skulle de se något annorlunda ut. 

Järfälla Lokalavdelnings filosofi:
På våra kurser och nybörjarpaddlingar lägger vi inte ribban lågt. Vi kräver av våra deltagare att de ska ha suttit i kajak ett par gånger på "prova-på" eller motsvarande så att de vet att de trivs i kajak, och vill lära sig. Då åtar vi oss att fixa resten.
Vi kollar på lugnvatten att paddelteknik är någorlunda OK, annars fixar vi till den. När vi går ut på skärgårdstur i utbildningssyfte hoppas vi på bra väder - det vill säga regn och rejäl blåst. Alltså sådana förhållanden som paddlaren ska utbildas för. Följaktligen bör deltagarna ha bra kajaker för utbildningsändamål i mellan- och ytterskärgård. Dessutom tycker vi att det är bra att passa på att hyra/prova sådana kajaker som kan bli aktuella för senare inköp...
Kajaker ska provpaddlas såväl tomma som med minst 25-35  kilos packning.

Kajakval:
Det finns många bra skärgårds- och havskajaker på den svenska marknaden.
Vi rekommenderar starkt att man provar (hyr/lånar) många olika modeller innan man köper. De flesta tycks numera föredra havskajaker i glasfiber med vattentäta skott och packluckor.

Kommer du till våra kurser med en kajak med roder, ska du först avkräva uthyraren en komplett kontroll över att allting fungerar, att ingenting är slitet och riskerar att gå sönder och att allting är inställt efter din benlängd och du ska veta hur du själv kan göra egna justeringar. Du ska också kolla att linor/snörstumpar till lyfthandtag inte visar några som helst tecken på slitage - en fullpackad kajak kan ställa till med stor oreda om den faller ner på en fot.
Helst ser vi att du har en kajak med skädda. Om du senare i livet bestämmer dig för att du trivs bäst med roder så är det helt OK.

Om du kommer med en kajak utan vattentäta packskott måste du ha vattentäta packsäckar som är specialformade efter skrovet och som är välfyllda med packning så att kajaken i alla fall har viss flytkraft, utöver att ligga i vattenytan, om den vattenfylls. Det räcker inte att stoppa in grejerna i några vattentäta korvar eller lådor.

Exempel på kajaker som är säkra, lättpackade och finns att hyra på många håll:

Arctic Exp. Lättpaddlad och lättmanövrerad. Relativt rymlig. Favorit för många uthyrare, t ex Brunnsvikens Kanotklubb, på grund av den höga kvalitén, det låga priset och att den passar både nybörjare och erfarna entusiaster, stora och små (men inte de allra minsta).

 
North Shore har många modeller som varit populära, men har man fått kvalitetsproblem på sista tiden? Och den lokala agenten är inte känd för all lämna generös support...

Calypso. Lättpaddlad och lättmanövrerad. En bra nybörjarbåt (som även många erfarna paddlare uppskattar). Något begränsade pack- utrymmen, som dock kan utnyttjas optimalt pga de stora luckorna.

Atlantic. En Calypso med lite högre däck för paddlare med stora fötter och mera packning

Fuego. Lillasyster till Calypso. För de allra minsta. Små packutrym- men. Svårt för nybörjaren att få ner alla icke-specialanpassade prylar...
(Fuegon kan vara lite svår att få tag i hos uthyrare, men redan Calypson är så pass låg i däcket och går så pass bra i sjön, att den fungerar hyfsat för även små/svaga paddlare trots att det nästan är en full-volymskajak)

Buccanieer. Mindre kursstabil (men å andra sidan mera lättsvängd...). Stort skrov ger stora packutrymmen men samtidigt ett stort vindfång. Vill du lattja i vågorna och om är du stor och stark så kanske det här är ´din båt´. Men den tyx också fungera bra för mindre paddlare. Är du helt nybörjare, kanske det dock blir lite för mycket av det goda på en gång...

Polar. Lillasyster till Buccanieer, men fortfarande goda packutrymmen.

Svima m fl leverantöter
Icefloe. Oöverträffad(?) hårdvädersbåt från P&H som kommit lite i vanrykte på senare år men Icefloe är i fortfarande en förträfflig kajak. Lite stor och hög i skrovet och extremt kursstabil, varför paddlaren bör ha god teknik och/eller vara stark. Ingenting för de kortaste tjejerna. Går torrt och fint i sjön.

Orion, liknar Icefloe men är betydligt mer lättmanövrerad. Lägre. Trots att det är en fullvolymskajak fungerar den hyfsat med ganska små paddlare.

Sirius, Lite rank när den är tom. Fullpackad känns den stabil för de flesta. En mycket bra men lite trång kajak, finns i flera varianter (olika däckshöjd/volym).
Den här är inte den första du ska tänka på att hyra, men om du har bra balans ska du inte köpa något annat utan att först ha provat Sirus.
OBS: tänk på att du i praktiken måste kunna paddla din kajak olastad vid kortare kvällsturer, träningsturer, etc
Tungviktare kan glömma Sirius.

SVIMAs nya kajaker, Quest och Enterprice för stora paddlare och Indpendence för små/medelstora. Kajakerna verkar mycket traditionella och bra byggda och kommer förmodligen att fungera bra. Finishen på de första årgångarna var tveksam, men sådant brukar bättra sig. Kolla noggrant...

Kajaker från Paddling Perfection verkar bra och omtyckta av ägare pratar med.

Artisan. Stor och säker. Anses snabb, men inget för lättviktare. Med last går den som en spårvagn - på gott och ont. Är du mycket stor eller har mycket långa ben är det här ett bra alternativ. Olastad har du ett stort skrov/vindfång och en något rank konstruktion. Lastad är den mycket stabil. Sväljer stora mängder last.

Viking, lillasyster till Artisanen. Bra kajak men lite lurig i riktigt hårt väder. Helt OK för nybörjarväder (upp till max 1 meters vindvågor).

Vivianne. Inte första gången och förmodligen inte andra gången heller. Men om du är stor och stark, börjar få hyfsad teknik och vill paddla ifrån ledarna väljer du Vivianne. Längden gör att kajaken kan vara svår att hantera i vissa situationer. Mycket stora packutrymmen. Snabbare kajaker finns för slätvatten, blir det sjö ligger Vivianne i absoluta täten. Mycker bra för starka paddlare.

Caribou

Bred och säker. Modeller utan roder kan vara svårpaddlade. Modeller med roder måste hanteras aktsamt så att rodret inte skadas.
Säljs Caribu fortfarande?

Point   

Fungerar bra i sjön. Rymligt skrov. Kvalitén var en gång acceptabel (åtminstone i förhållande till priset). De rundbottnade modellerna är lite ranka, de flatbottnade har god stabilitet. För några år sedan ganska stora kvalitetsproblem, numera bättre utförande, dock stiger priset fortare än kvalitén.

Fler estländare: 
   - www.revalkayaks.se/ 
   - www.eastpole.ee/kayaks.htm Trapper.

Hade väl lite tråkiga båtar förr (de sägs vara ´originalen´ till första generationens Point). Men nu har det blivit annorlunda, en serie ritad av Hasse Friedel ligger i topp både vad gäller kvalité och egenskaper. Hyfsade priser.
   - Dolphin (lugn och trygg, kanske inte för de minsta)
   - Baracuda (Lång och snabb. För starka paddlare.)
   - Bonita (utmärkt för små och lätta paddlare)

Skim

Det här är intressanta båtar. Intrycket är slanka, snabba, bra utförande. Och killarna som bygger och visar sina kajaker på mässorna svarar precis rätt på alla frågor.
Har en smäcker kajak för små och lätta paddlare. Ser inte så värst stabil ut, men små personer brukar inte ha några balansproblem i lastade kajaker.
Skim har också ett ´spjut´ för större personer. Se´n finns där inte mer att välja på, men det som finns är läckert.
Jo - dom har ganska justa tillbehör också. Inget stort sortimend man bara grejer.

www.carbonkayaks.com

svarar inte längre på anrop och lika bra är väl det. Mycket extrema kajaker som säker fungerade excellent i händerna på en mästare - totalt onödiga för andra. För mycket kolfiber gör materialet sprött och svårlagat och mycket dyrt. Lämpligt för tävling mm då man inte tänker på praktiskt bruk.

Så måste vi också ta upp Hasle Explorer som enda rotationsgjutna kajak på listan.
Det borde inte vara någon vansinnigt stor skillnad på rotationsgjutna kajaker jämfört med glasfiberkonstruktioner numera. Till exempel kan ibland en Capella fungera alldeles utmärkt - men ibland blir det helt  fel. Den rutinerade paddlaren kan bedöma om kajaken passar eller kompensera på sjön så att det fungerar bra. För nybörjaren är det en onödig komplikation med en kajak som har lite egenheter för sig. I praktiken har vi ofta extra trassel med kombinationen rotationsgjutet/nybörjare.
En kajak som sällan är "helt rätt", men å andra sidan aldrig "helt fel" är Hasle. Bred, stabil, bekväm, bra utrymme, oöm och robust. Går bra i sjön. Till och med det underliggande(?) rodret brukar fungerar under fältmässiga förhållanden. Hasle är en populär uthyrningskajak, och på många ställen finns bara det alternativet. Då är Hasle helt OK, även om det förmodligen inte blir den kajak som du fastnar för när du bestämt dig för att bli entusiast...

 

Ljusa kajaker syns bättre än mörka. Helt vita syns sämre än färgade i dåligt väder.

Blir kajaken extremt tungt nerlastad (tung paddlare/tung packning) blir stabiliteten ofta något sämre för de flesta skrovformer, varje kajak har sin optimala konstruktionsvikt. Är det dessutom en mycket lång paddlare med hög tyngdpunkt, gör det inte saken bättre. Med lagom packning och lätt paddlare blir det tvärtom.  Därför ska små lätta paddlare inte vara rädda för att t ex prova Sirius, som annars har rykte om sig att vara rank. Stora paddlare ska välja riktigt stabila båtar.
Korta paddlare vill ha låga/smala båtar (t ex Sirius) för att kunna paddla med rätt teknik, långa paddlare klarar breda/höga skrov. Men även stora paddlare brukar tycka att låga smala skrov är läckra - men de ska då vara medvetna om den olämpliga kombinationen.

Skädda eller roder (eller inget alls. Eller både ock)?
Vi avråder nybörjaren från skärgårdspaddling utan något hjälpmedel att styra eller att balansera kajaken med. Skädda fungerar utmärkt och är pålitlig och oöm. Roder är nog OK så länge det fungerar, men känsligt för skador. Om du hyr en kajak med roder, be uthyraren att särskilt kontrollera slitage och funktion, att du får reglagen individuellt inställda för just din benlängd och paddelsätt och att du får lära dej att själv göra fininställningar. Vi har mycket trassel med roder på hyrkajaker på våra paddlingar.
Nu vet du vad vi tycker om roder.

Stor eller liten sittbrunn måste bli ett personligt val. Prova!

Paddel: inte kritiskt, välj om möjligt en lätt paddel även om den då blir lite ömtåligare. Lång eller kort? För- och nackdelar med båda typerna. Prova olika!  Även vänsterhänta ska paddla med standardpaddel (högerpaddel), annars får dom ett logistikproblem resten av livet (det är inget stort ingrepp i personligheten, ungefär som att föra växlspaken med högerhanden). Vinkel: 87-90 grader var standard förr i tiden, nu verkar det som om vinklarna minskar och det är bra.  En del har väldigt långa, smala och helt ovinklade s k havspaddlar (underlättar eskimåsväng). Web-master har s k skärgårdspaddel, från början en aning smalare och någon cm längre än standardpaddel. Numera har jag den inställd på drygt 30 grader, den är dessutom både avkortad och ytterligare nerslipade blad - betydligt smalare än tidigare. Känns mycket bra (Har inte provat i riktigt hård vind, men upp till 15 märks inga nackdelar).Kolfiber m fl "exotiska" material ger lätt och behaglig utrustning (speciellt paddlar) men är dyrt och kan dessutom vara ömtåligt vid felbelastning och ovarsam hantering på land. Kvalitetsgrejer i vanlig glasfiber eller komposit kol/glasfiber duger för de flesta. Paddeln ska vara ljus för att synas bra. Modetrenden med mörka paddlar (som kom med kolfibern) är inte bra.
Ren kol utan glasfiberinblandning ger extremt styva paddelskaft. I kombination med stora blad och bra(!) paddelteknik uppstår stora påfrestningar på leder mm (man drar med kraftiga rygg- och magmuskler). Köp paddel med kompositskaft, det blir tillräckligt lätt, billigare och inte lika ömtåligt. Och små blad. 
(Tänk på inuiterna, världens enda yrkespaddlare, och deras extremt smala blad...)

Handla begagnad kajak? Marknaden är ganska liten och priserna förvånansvärt höga (kanske ordnar till sig nu när kronan inte längre tappar så mycket i förhållande till andra valutor). Kolla i Gula Tidningen, DN:s radannonser, UTE-liv, Friluftsliv, Sv Kanotförbundets Kanot, etc. Kajakförsäljare har ibland inbyteskajaker och gamla uthyrningskajaker till salu, och kan ofta förmedla namn på kunder som funderar på att handla upp sig och sälja sin gamla på egen hand.
Det verkar som om det stora inflödet av insmugglade Piontar satt nya normer för priser på begagnatmarknaden. Dyra ´engelska´ kajaker, t ex North Shore, verkar iskalla på marknaden när det finns massor av billigt hyfsat att välja på.

 

ATT HYRA/KÖPA KAJAK

Det finns flera kommersiella företag som hyr ut eller säljer bra kajaker i Stockholmsområdet, och där du också kan hyra ett par dagar och prova sittställning under längre pass, egenskaper med packning mm. Rekommenderas starkt för den som är det minsta osäker. Det är vanligt att hyran tillgodoräknas vid köp inom rimlig tid.

(Kajakuthyrare listas på sidan ´Länkar och kontakter för paddlare´)

Om du hyr lite olika båtar från tabellen nedan, får du snabbt erfarenhet av hur olika kajaktyper fungerar med weekendpackning och med just dej i sittbrunnen. Här är web-masters mycket subjektiva rekommendation.

Lätt/Medel paddlare    Lätt-Tung      Medel/Tung(stark) paddlare
    Fuego(North Shore)                        Icefloe(P&H)        Artisan(Kajaksport)
       Sirius(P&H)                  Arctic(Kanotbryggan)        Carobou utan roder(Marstrand)
          (Baidarka(P&H))       Calypso(North Shore)  Carobou m roder
            Viking(Kajaksport)            Orion(P&H) Bucaneer(North Shore)
             (Mariner(North Shore))                (Alla rotationsgutna kajaker)
(efter att du har läst vår kommentar om VKV-kajaker nedan och även tillverkarens inlägg, tycker vi - numera - att du även kan provapaddla Sveriges mest paddlade kajakmärke. Börja med Lisa-modellen)

Kommentarer:
-ta inte så hårt på rangordningen, varken horisontalt eller verikalt. Objektiva sanningar finns inte, men är du liten ska du åtminstone inte hyra en Artisan. Är du stor får du inte rum med fötterna i en Calypso etc. I en Fuego får du inte plats alls.
-Icefloe står i översta raden. Inte för att den odiskutabelt är bäst eller speciellt lämpad för alla(t ex små) paddlare, men den är fortfarande lite av "referenskajak" i Sverige. Det var så det började.
-smala kajaker (Sirius, Baidarka...) upplevs som mycket ranka utan last. Med last är de stabila. I hårt väder är de paradoxalt nog lättare att hantera än utpräglat breda kajaker eftersom vågorna inte får tag i skrovet på samma sätt.
-VKV-kajaker saknas i tabellen, trots att många anser att de är bäst, vilket kräver en särskild förklaring; De som funderar på en sådan kajak är så erfarna paddlare att de inte behöver råd från web-master, eller har de andra behov än den målgrupp som denna rekommendation vänder sig till. Kvalitetsmässigt ligger VKV bland de bästa, de anses också vara snabba. Men vi har mycket trassel med deltagare som kommer i hyrda VKV:er, vilket inte är kul för någon (möjligen är uthyraren belåten). Erfarna paddlare som håller rodermekanismen i trim och känner sina VKV:ers beteende i grov sjö är det självklart inga problem med (förutom att de skryter över hur snabba båtar de har vilket kan vara på frestande för oss andra, särskilt som det verkar vara sant). De smalaste VKV:erna (Anita, Seagull Elit) är mycket ranka utan rejäl last. VKV är antagligen något snabbare än mången annan båt om man har kraft och teknik att trycka på ordentligt, men antagligen är detta helt marginellt. För att orka paddla viss distans är det för de flesta viktigare att sitta avspänt och bekvämt i en kajak som uppför sig förutsägbart. Av säkerhetsskäl och med tanke på praktiskt packutrymme, har vi dessutom synpunkter på packskott etc. Men VKV är mycket spridd och Ankervik har en intressant säkerhetsutveckling på gång. (Ingvar, här finns plats för genmäle!)
VKV ska man inte styra med knän/höfter, där ska man ´åka med´ och låta båten sköta sig själv. Det är en lite annan teknik än med kajaker av ´engelsk typ´.
-OBS: Kajakerna ovan är ett axplock bland bra kajaker av olika typ och som är lätta att få tag på hos uthyrare. Det finns givetvis andra bra kajaker. Av namngivna kajaker ovan, är ingen "dålig" vare sig betr sjöegenskaper eller kvalité, men du måste prova vad som passar dej. Bland andra kajaker på marknaden finns både bra och genomusla. Var lite uppmärksam på att även om vi anser att en bra kajak ska vara byggd i glasfiberarmerad plast (eller motsvarande), innebär det inte att alla glasfiberkajaker är bra. Kvalitetsmässigt undermåliga sådana marknadsförs hårt i dessa tider.

Ingvar Ankervik, tillverkare av VKV-kajaker drar andra slutsatser än web-master. Ingvar har dessutom en artikel om roder och en artikel om fartprov - eller egentligen om hur lättpaddlade olika kajaktyper är i "crousing-fart". Läs Ingvars inlägg. Läs också VKV/Vituddens hemsida.

line.gif (50 bytes)

Copyright © T L Bergman